Прогулянка Одесою: найколоритніші дворики



Майже кожен турист чув про Привоз, Дерибасівську, катакомби чи Аркадію, але це не все, що варто відвідати в Одесі. Де вловити той самий одеський колорит і шарм, про який знімають фільми, пишуть книги й картини? Ласкаво просимо до лабіринту одеських двориків. Саме тут - справжній дух старої Одеси, звичайно, усі ці містечка заховані від очей туристів, але я відкрию Вам таємницю і розповім, де знайти найколоритніші двори.


Маразліївська
Тиха й затишна вулиця, розташована в центрі Одеси, тягнеться від Суворовської алеї, звідки видно Карантинну гавань, уздовж парку Шевченка до вулиці Базарної. Майже кожен будинок цієї вулиці - справжня знахідка для туриста. Ковані ворота, масивні дерев'яні перила в під'їздах, багато прикрашені фасади й арки - усе це говорить про колишню розкіш будівель. Зараз, звичайно, усе виглядає не так вишукано, але красиві кадри й задоволення від прогулянки Ви отримаєте гарантовано. До речі, багато одеситів кажуть, що Маразліївська - найкрасивіша й найзатишніша вулиця Одеси.

Воронцовський переулок
Невелика вулиця в центрі міста поки що зберігає свій вигляд. Тут знімали фільм "Д'Артаньян і три мушкетери". Тут же розташовується так званий "плоский будинок", який відомий на весь світ. Але особливий двір розташований трохи далі від будинку-стіни. Якщо згорнути в кінці провулка наліво й пройти вздовж двору, можна вийти до сходів і ходам до інших двориків. Спускаючись вниз цим величезним двором-сходами, Ви потрапите до Військового спуску і Тещиного моста.

Пушкінська, 35
Пушкінська, як і деякі інші старі вулички Одеси, вимощена бруківкою. На цій вулиці більшість дворів розташовані за залізними воротами з кодовими замками, які перегороджують шлях в арку. Але в денний час доби двері найчастіше відкриті. Двори тут досить доглянуті, так як ця вулиця всіяна безліччю готелів і вважається однією з улюблених серед туристів. Якщо у Вас є час і сили, пройдіть її всю, як раз зможете здійснити прогулянку від мерії прямо до Привозу.

Дворянська, 33
У різні роки Дворянська вулиця називалася вулицею Дворянською, Вітте, Петра Великого (на честь річниці перемоги Росії над Швецією в Полтавській битві), Комінтерну, знову Петра Великого, а зараз повернула собі стару назву Дворянська. Це ще одна з найкрасивіших вулиць Одеси: величезні дерева, бруківка, старий трамвайчик, який їде на Слобідку, тиша й затишок. До неї легко дійти від Соборної площі, а загубитися неможливо - куди б Ви не пішли, тут усе красиво. Загалом, запасайтеся водою, заряджайте фотоапарат і вперед.

Сєрова, 13
Будинок розташований в історичній частині міста, у районі Молдаванки. У кінці 1700-х років ця частина міста була окремим поселенням, що складається з двох десятків будинків, але в 1820 році місцевість приєднали до міста. Тут жили робітники й розміщувалися промислові підприємства. Через це тут багато старих одно-двоповерхових будівель, деякі з них більше схожі на бараки, ніж на житло. Двори на Молдаванці - це порослі травою околиці з численними кам'яними прибудовами, невеликими садочками і старими парканами.

Дегтярна
Тут можна побачити невисокі будинки минулого століття й дворики з традиційним сушінням білизни, речами, винесеними на вулицю і невеликими садочками. Шукати між площею Льва Толстого і Лютеранським провулком.


Ніжинська, 30
Це гарний двір прибуткового будинку Міхельсона-Щербакова. Із вулиці він не виділяється із загальної архітектурної картини, але варто зайти в парадну і можна побачити майже ідеально збережену будівлю. Архітектор Лев Влодек зпроектував будинок колодязем, а на центральній стіні спорудив статуї. Увесь цей аристократизм прикрашає розвішана на мотузці білизна і нудьгуючі по двору коти. Також, якщо при вході в парадну повернути ліворуч, можна сходами потрапити на дах і побачити панораму міста.

Усі фото: doorstoodessa



Комментарии

  1. Так атмосферно😍 Дякую за цікаву інформацію)

    ОтветитьУдалить
  2. Дякую за корисну інформацію😊

    ОтветитьУдалить
  3. Не всі міста України мають таку особливість🌇

    ОтветитьУдалить
  4. Дійсно, це фішка цього міста💪

    ОтветитьУдалить
  5. Можна закохатися в місто з цих розповідей!❤️❤️❤️😍

    ОтветитьУдалить
  6. Думаю, це дуже затишне місце)

    ОтветитьУдалить
  7. Клаас, завдяки тобі чудові локації для фото тепер точно забезпечені 😉

    ОтветитьУдалить
  8. привіт усім, якщо ви шукаєте позику з низькою ставкою 2 ставки на рік, тоді пропозиція позики pedro буде гарною для вашої бізнес-позики та іншого виду позики, яку ви хочете застосувати, якщо ви знаєте, що можете отримати гарне повернення якомога швидше, тоді зв’яжіться з паном Педро на pedroloanss@gmail.com

    ОтветитьУдалить

Отправить комментарий

Популярные сообщения