Аркадія - "райський куточок"



У Південній Пальмірі міські пляжі вже заповнені туристами. У зв'язку з цим даний матеріал я вирішила присвятити огляду найпопулярнішого курортного району Одеси – Аркадії.
Район Аркадії з моменту заснування міста розглядався й розвивався як модний курорт. Це пояснювалося тим, що з усіх одеських пляжів тільки цей протягом історії мав зручний під'їзд і підхід майже з усіх боків. Справа (якщо стояти обличчям до моря) можна було спуститися яром, зараз іменується вулицею Каманіна. Зліва підійти з боку Малого Фонтану (сьогодні: санаторії "Україна" і "Росія") й центральної алеї (від теперішньої кінцевої зупинки тролейбуса й трамвая). Судячи за старовинними листівками, уздовж і поперек балки, а також на схилах яру росли дерева.

Центральна алея
Звідки ж 200 з гаком років тому, в Одесі, яка тільки-но сформувалася, виникла така назва - Аркадія? Відомо, що в Стародавній Греції це був щасливий, райський куточок. Так ось, до нас, кажуть, воно прийшло саме від греків, що переселилися в новий край Російської імперії. Вони, імовірно, дуже любили саме це слово. Не випадково в них на батьківщині досі є гори й провінція з таким ім'ям, а затока Кінарісіакос в Іонічному морі називалася Аркадійською аж до початку ХХ століття. Приїхавши в наш край і побачивши зелений оазис у степу, нащадки давніх еллінів, ймовірно, навіть і не сумнівалися в тому, яке ім'я йому дати.
Що ж стосується мешканців "райського куточка", деякі їхні прізвища досі збереглися в назвах, таких як, наприклад, Гагарінське плато. Князі Гагаріни в середині минулого століття мали тут вельми солідні ділянки землі.
До знаменитої Аркадійської алеї відпочиваючого довезе не менш знаменитий 5-й трамвай. Він іде Одесою, проїжджаючи найулюбленіні туристами місця: «Привоз» і Французький бульвар. На кінцевій зупинці в Аркадії трамвай зустрічає креативно розмальоване розворотне кільце.

Привоз

Французький бульвар

Кінцева зупинка. Розворотне кільце
Аркадійська алея, оновлена в 2014 році, все так же рясніє яскравими вітринами місцевих магазинів. Літні капелюхи, сукні та пляжні сумки, сонцезахисні окуляри, босоніжки й навіть пальто змушують туристів забувати, що вони приїхали на море, а не на шопінг-тур.
Центральна алея
Але самі одесити проходять цю алею швидким кроком, бо розуміють, вона - слабке місце Південної Пальміри. Раніше тут були дерева, під якими можна було сховатися від пекучого сонця. А зараз тінь є тільки під невеликим імпровізованим дахом з різнокольорових парасольок. Також тут милують око клумби з пальмами: доглянуті, підстрижені, чисті зелені острівці освіжають бетонну алею.



Пляжі Аркадії та їх особливості

Іbiza

Де: Аркадія, Центральна алея
Особливості відпочинку на пляжі Іbiza: цей пляж - один з найбільших в Одесі. На території розташовані три просторих басейни, один дитячий (з гірками). Крім того, тут чудовий вибір їжі (європейська, японська тощо) й оснащені три барних стійки.
Що стосується недоліків, то він тут, напевно, один та істотний - до моря йти довго від самого пляжу. До того ж, перші 20 метрів - мілководдя. Якщо хочете вдосталь поплавати й попірнати, краще вибрати щось інше. А ось якщо шукаєте розваг і цілодобової музики - Вам точно сюди.




Іtaka

Де: Аркадія, Центральна алея
Особливості відпочинку на пляжі Іtaka: це дійсно один із найдорожчих пляжів, проте ціни себе виправдовують. Пляж розділений на дві зони: перша - із шезлонгами, парасольками, столиками, роздягальнями та душовими, друга - із комфортними бунгало для райського відпочинку.
На пляжі розташований великий басейн. Приємний бонус у тому, що роблячи замовлення - Ваш коктейль принесуть до шезлонгу. Майже цілодобово на пляжі грає музика.
Для відпочинку з дітьми тут теж є все необхідне - дитячий майданчик із гірками та іншими розваг.




Bono beach

Де: Аркадія, ліве крило
Особливості відпочинку на Bono beach: комплекс вміщує нічний клуб, пляж і ресторан. Тут є великі тераси з видом на море, на пляжі - білий пісок, а також кілька великих басейнів і дитячий майданчик.
Якщо Ви їдете з дітьми, то Вам обов'язково сподобається. Крім традиційних дитячих басейнів та гірок, тут ще й пропонують послугу дитячого аніматора. Ви зможете добре відпочити й не хвилюватися за безпеку своїх дітей.


Caleton

Де: Шампанський перевулок, праве крило
Особливості відпочинку на пляжі Caleton: відвідувачі діляться приємними враженнями від зручного дерев'яного пірсу, який входить в море. Це прекрасне місце для ранкових занять спортом або йогою. А також - знаменитий носоріг, який зустрічає відвідувачів на вході. Він став улюбленцем для фото й селфі, а ще періодично змінює свій зовнішній вигляд. Ще одна особливість цього пляжного клубу - тут подають кальян прямо на пляжі.


Із недоліків - тут немає басейнів.

У цілому, за останній час Аркадія не дуже змінилася: бажаючих відпочити в тутешніх модних клубах не бракує, а муніципальні пляжі потроху захоплюють орендарі. Разом із тим, тут досить чисті безкоштовні пляжі і є місця, де можна насолодитися морем без зайвих очей. Словом, як і всюди, в Аркадії є свої плюси й мінуси, і хочеться вірити, що останніх незабаром стане набагато менше.


Комментарии

  1. Рай на землі все-таки існує 🌠⛵

    ОтветитьУдалить
  2. Іраа, що ти з нами робиш😄 Так уже хочеться на відпочинок у сонячну Одесу😥

    ОтветитьУдалить
  3. Згодна з Анжелою. Дуже захоплюють твої історії!!!

    ОтветитьУдалить
  4. Можна навіть не задумуватися, куди поїхати на відпочинок цього літа)))

    ОтветитьУдалить

Отправить комментарий

Популярные сообщения